CE Belgesi
CE işareti, ürünün Avrupa ürün mevzuatlarına uygunluğunu gösterir.
CE işareti ‘Conformite European’ kelimelerinin kısaltılmasıdır ve literatürdeki anlamı ‘European Conformity’, Avrupa Normlarına Uygunluktur. CE işareti, bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa Birliği’nin sağlık, güvenlik, çevre ve tüketicinin korunması konusunda oluşturmuş olduğu, “ürün direktifleri” olarak anılan CE Belgesi temel gerekliliklere uygun olduğunu gösterir. CE işareti, taşımayan ürünler, Avrupa Birliği ülkelerine giremez, bu nedenle CE işareti, ürünlerin Avrupa Birliği iç pazarında serbestçe dolaşımına olanak veren bir “Endüstriyel ürün pasaportu” olarak tanımlanabilir.
CE işareti, ürünün AB içerisinde serbestçe dolaşımını sağlayan, 1 Ocak 2004 itibariyle Türkiye iç pazarında da kullanılma zorunluluğu olan, üreticinin garanti beyanı olmakla beraber bir bakıma ürünün pasaportu niteliğinde olan bir işarettir.
CE İşareti, bir kalite markası değildir. CE İşareti, herhangi bir yerden alınan marka olmayıp, imalatçı tarafından ürüne/ambalaja/ilgili dokümana yapıştırılır.
CE İŞARETİ
CE işareti aşağıdaki formatta olmalıdır. CE işareti genişletiliyor veya daraltılıyorsa oranlar korunmalıdır.
CE İşareti, ürünün AB’nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini göstermektedir. Yani ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Yeni Yaklaşım direktifleri kapsamındaki bir ürünün, CE İşaretli olarak piyasaya sunulmasından üretici sorumludur. Ancak; eğer üretici ya da üreticinin yetkili temsilcisi Avrupa Birliği içinde değilse, bu sorumluluğu ithalatçı yerine getirmek zorundadır. Bir başka deyişle, ithalatçı ithal ettiği ürünlerin AB normlarına uygun olduğunu garanti etmek zorundadır.
CE BELGELENDİRME DANIŞMANLIK HİZMETİMİZ
- CE işareti alınması gereken ürünün kapsamına girdiği direktif veya direktifler belirlenir.
- Direktif veya direktifler belirlendikten sonra ürünün direktif veya direktifler kapsamındaki standart veya standartları belirlenir.
- Ürününüzün satılabileceği AB üyesi ülke/ülkelerde ürünle ilgili yürürlükte olan milli kuralların bulunup bulunmadığını belirlenir.
- Direktif veya direktifler kapsamında yol haritası incelenir ve en uygun yol haritası seçilir.(her direktifte CE işaretine ulaşmak için üreticinin izlemesi gereken yol haritaları mevcuttur).
- Direktif veya direktifler kapsamında en uygun modül (temel gereklere uygunluğunu tespit etmek için öngörülen uygunluk değerlendirme yöntemi) seçilir. (8 tane temel modül ve bunların 8 tane varyantı bütün bir uygunluk değerlendirme prosedürü oluşturabilmek amacıyla çeşitli şekillerde birbiri ile kombinasyonlar oluşturabilir. Genel bir kural olarak, bir ürün tasarım ve üretim aşamaları boyunca bir modüle göre uygunluk değerlendirmesine tabi tutulur).
- Ürünün riskli grup ürün olup olmadığı belirlenir. Riskli grup ürünse onaylanmış kuruluş (notified body) ’lardan en uygun belgelendirme teklifi alınır.
- Ürünün standartlara uygun olarak üretiminin yapılıp yapılmadığı kontrol edilir.
- Ürünün mekanik, elektriksel ve konstrüksiyon yapısındaki risk analizleri yapılır. Risk analizi sonucunda ürün üzerinde güvenlikle alakalı oluşabilecek bir takım ufak çaplı değişimler olabilir. Bu konuda uzmanlarımız ve firmanın teknik kadrosu ile yapılacak toplantılardan sonra ürünün son hali belirlenir.
- Ürün standart veya standartlar kapsamında test edilmesi gerekiyorsa akredite bir test kuruluşundan (yurt içi veya yurt dışı) test edilmesi için en uygun teklif alınır.
- İmalat safhasında uygulanması gereken standart veya standartlar hakkında gerekli eğitimler uzman kişiler tarafından firmanın teknik personeline verilir.
- Üretimde uygulanması gereken üretimin standartlara uygunluğunu sağlayacak iş emirleri hazırlanır ve eğer firmada uygulanan bir kalite yönetim sistemi varsa bu iş emirleri kalite yönetim sistemi prosedürlerine eklenir ve en verimli şekilde uygulanması sağlanır.
- Ürünün montaj, işletmeye alma, son kullanıcı ve bakım el kitapları direktif ve standartlar kapsamında oluşturulur.
- Ürünün etiketleme ve işaretlemeleri direktif ve standartlara uygun olarak yapılır.
- Ürünün teknik dosyası hazırlanır. Teknik dosya üreticide 10 yıl saklanması gereken ürünle alakalı tüm teknik bilgilerin ve raporlarının bulunduğu dosyadır. Teknik dosya hazırlanırken direktif ve standartların belirttiği şekilde hazırlanması gerekir.
- Ürünün CE deklarasyonu hazırlanır.(deklarasyon üreticinin ürünü belirtilen direktif ve standartlarda ürettiğini beyan eden belgedir)
Ürüne CE işareti iliştirilir.